2010 – svart år för SEO

Enligt mitt tycke blev 2010 ett svart år för SEO. En del kommer hävda att jag är avundsjuk och är dum som inte gör det som funkar.

Med svart år menar jag att det lönade sig ovanligt bra med nofollow-länkar. Har sett flera domäner som ”dominera” SERPEN, som en del kallar det för, på svåra sökord och som ger en hel del pengar.

Självklart har jag satt mig ner och funderat över detta. Jag började att göra som en del andra och besökte amerikanska bloggar för att kommentera och få länk till mina projekt. Dock känns det sällan bra att skriva #I´d like your blog. Keep blogging#. Att läsa igenom bloggen och försöka komma med något som liknar en insiktsfull kommentar tar tid och energi. Särskilt när man som jag är urusel på att skriva engelska.

På seo-forum.se har det funnits tjänstvilliga personer som erbjudit forumlänkar, profillänkar, för några hundralappar.

Helt klart är att under 2010 funkade det bra med bloggkommentarer från amerikanska bloggar och forumlänkar för att komma högt i den svenska SERPEN.

Min strategi är dock att bygga vidare med dofollow-länkar. Jag tror att nofollow-länkarna kommer att få mindre värde i framtiden. Om det är förhoppning eller något allvarligare vet jag inte. Men om nofollow-länkar fortsätter med samma tyngd kommer antal länkar till sajter att explodera. Om Google menar allvar med att länkar ska komma från relevanta sidor bör de justera sin algoritm. I annat fall kommer spamet att öka.

En annan sak som hände mig och några andra var att Google körde ett filter, filtret har funnits sedan tidigare men nu tycks de har arbetat en del med detta filter. Filtret som jag syftar på är sajter med ensidiga ankartexter placeras långt bak i SERPEN. För att komma ur filtret har använt mig av domän-rean. Jag har flyttat texterna till ny domän ändrat ankartexterna. Det funkar hitintills bra. De få domäner som jag valt att ha kvar för att vänta ut Google kommer förmodligen få vänta länge. De har inte kommit tillbaka utan sjunkit ytterligare under november och december.

Jag läste på wiep.net att bygga länkar handlar till stor del om att ha ett bra innehåll. Det handlar inte om att hamra andras bloggar för att få tonvis med länkar. Ett bra innehåll gör det enklare att få länkar. Även om jag misstror att andra länkar till mina sidor så underlättare en större sajt med mer innehåll. Vad jag syftar på är att det ser mindre suspekt ut med att länka till sidor som har ett innehåll än att bygga vidare på ett nätverk utan innehåll.

Under 2011 kommer jag att använda mig av mindre spamiga-domäner och mer innehåll. Jag har noterat att de sidor som jag lagt lite mer tid på har börjat att få länkar från olika håll. Det handlar inte om många länkar men känns som man är på rätt väg.

En annans sak som jag hoppas på komma hända under 2011 är att jag blir mer fokuserad på att skriva istället för att besöka nättidningar och olika forum. Mejlen behöver jag inte heller kolla frenetiskt.

En sorg är att jag stängt tnt.nu och blogg.vg. Det var ett experiment men ändå tråkigt att 99% av alla användare är SPAM. Blir trött på alla piller- och vuxensidor som även sprider virus. Konstigt nog fortsätter registreringar av nya användare och sidor fast detta är avstängd. Misstänker en bugg som tillåter registrering av användare genom program för att skapa konton. Upphör inte nyregistreringar får jag gräva vidare i detta.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 2010 – svart år för SEO

 1. Erik skriver:

  Håller med om att relevans än så länge verkar väga förvånansvärt lätt. Jag jobbar på med kvalité snarare än kvantitet och hoppas att det lönar sig i längden :)

 2. David skriver:

  Jag tror inte du ska vara alldeles för övertygad om att nofollow kommer få mindre betydelse.

  Tydligen så finns det en hel del människor som spår att i framtiden så sociala länkar spela en betydligt större roll. Länkar från t ex Facebook eller Twitter.

 3. Fredrik skriver:

  @ David. Nej, helt säker kan man inte vara. Min spekulation bygger på att Google under 2010 gjorde, som det ser ut, justeringar av sin algoritm. Om justeringar får negativa konsekvenser så kommer de förmodligen göra nya justeringar.

  Konsekvensen av justeringar är att många upplever det som att nofollow har ett högre värde än tidigare. Nu byggs det upp många länkar som innehåller nofollow genom bloggar och forum, Google känner av detta och utvärdera sökresultatet. Om resultatet är negativt för söktjänsten kommer förmodligen nya justeringar. Detta är bara en spekulation.

  Google har skrivit något om att de ska lägga till sociala länkar i sin beräkning för sökresultatet. Hur detta kommer påverkar är svårt att säga.

  Sociala media är en viktig bit för att göra en sajt eller tjänst känd. Kanske viktigare än sökresultatet hos Google. För sajter som är svåra att marknadsföra på sociala forum kommer Google att vara den viktigaste komponenten.

 4. Fredrik skriver:

  @ Erik. Jag arbetar också efter den hypotesen eftersom jag tror att det är säkraste metoden över tid att arbeta efter. Kanske det dyker upp genvägar men de brukar endast fungerar under en tid. Bra innehåll och follow länkar kan aldrig vara fel sätt att arbeta på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: